Svend Arne Larsen

Svend Arne Larsen født den 10.09.1921 som søn af "Lis Lars" (Lars Peter Gregers Larsen) og Marianne.

Født og opvokset med 3 mindre pige-søskende ved Klithuse klit, Halvrimmen per Tranum sogn i landmandsfamilie, hvor også tørvegravning var en del af hverdagen. Svend forsøgte at melde sig allerede til vinterkrigen i Finland 1939/40, men den nåede en afslutning ( våbenstilstand ) før han kunne komme af sted.

Svend afsluttede skoleophold på Str. Restrup husmandsskole den 27.3.1940 og meldte sig ind i DNSAP, og blev optaget som medlem nr. 40103.

Kort efter, den 2. juli 1941, udfyldte Svend så et hverveblanket til Germanischer Freiwillige i SS Standarte ”Nordland” på „Kriegsdauer” ( til krigen var slut ) for som Svend siger på sit drevne nordjyske dialekt – ” Hvorfor skulle vi dog gå med i længere tid end nødvendig – vi kunne jo ikke vide at det trak ud”. Går på session den 13/7 og optages med afrejse den 16.7.41.

Svend er en af de ganske få frivillige man har billeder af med 3 forskellige kravespejle.

foto foto foto

Han blev optaget som dansk SS- frivillige i den nyopstillede hestetrukne frivillige danske bataljon, SS Legion Freikorps Danmark, som SS Schütze ( menig ) Nr.84 i 2. Komp. Erkennungsmærke: 2/Freikorps Danmark - 109 -

Han fik sin militæruddannelse på kassernen i Posen-Treskau i tiden 16.9.41 til 8.5.42, og kom herefter med JU52 til indsats i Demjansk-kedlen syd for Ilmensøen i Rusland. Blev forfremmet til Legionær Oberschütze den 1. december 1941. Første stop før rigtig front indsats bliver i byen Werezniza – men få dage efter gik det løs i kampen mod bolsjevisterne i kampområdet ved floden Robja, samt kampene om byen Bol Dubowizy .

Han bliver igen forfremmet den 21.7.42, nu til SS Sturmmann. Kampene blev hårde, og han såres hårdt i venstre skulder den 23/7 – skarpskytte mener Svend . Blev straks fløjet til HVP ( hoved forbindingspladsen ) og herefter med JU52 til Feldlazaret 207 Pleskau – her måtte han opholde sig i tiden 29.7- 15.8.42. Svend blev den 1.8.42 tildelt Verwundeten Abzeichen in Schwarz ( medalje for sårede 1.grad ).

Han bliver overført med lazarettog til Reserve Lazaret i Baden Baden, Hotel Landesbad hvor han var fra 2.9 til 31.10.42.

Derfra kom han retur til rekreations uddannelse ved SS Pz. Gren. Ers. Btl. 11 Graz-Wetzelsdorf, men måtte kort efter, 2.6.43, overføres til SS-Lazeret Abtl. 20/a, Trauenstein 13 B, Oberbay. Da han igen er nogenlunde klar flyttes han til videre uddannelse på Ersatz Ausbildungs Komp. i Brobruisk.

Efter at have haft problemer med såret må han over Erholungs Lazaret i Ruhpoldingen jan/feb-1944, men kunne kort efter overføres til Gen. Komp. Freikorps Danmark i Breslau og videre maj 1944 til Trp. Ausb. Feldbach i Steiermark hvor han optages i Gen. Kp. SS Pz. Gren – Ers. Batl. 11 Feldbach.

Efter en orlov er Svend igen Krigsfähig – krigsdulig og han sendes til 11.Pz. Gren. Div. Nordland, Regt. 24./Danmark, 7.Komp., indskrives med Stammr.nr. 272 i Soldbogen. Blev den 8.9.44 tildelt „ Infanterie-Sturmabzeichen“ ( infanteri-stormmedalje ).

Såres den 10.9 i højre underarm af sprængstykke og må overføres til Lazaret i Reval ( Tallinn ) blev herfra overført viá Gedynia til reserve Lazaret Spindelmuhle, Tjekoslovakei ( ankommer 23.9.44 med lazarettog ).

Rejser på orlov den 13.10.44 for, at gifte sig med Elly Krog Petersen.

Svend modtog stolt, den 19.10.44, „ Verwundetenabzeichen in Silber“ ( medalje for sårede 2. grad ). Fra lazarettet i Oberndorf ved Salzburg får han sygeorlov og udskrives den 26.2.45 for, at rejse til Danmark. Orloven gældende fra 1. Til 25. Marts 1945.

Svend får arrangeret, at han bliver tildelt „Sonder Urlaub” – en ekstra orlov til Danmark som gør at han er i Danmark i de sidste maj dage af krigen. Den 8. Maj 1945 bliver han afhentet på sin fædrene gård af de lokale frihedskæmpere – han skulle i fængsel. Svend forstår den dag i dag ikke hvorfor – ” jeg mener ikke jeg har gjort noget forkert ” udtaler han og henviser til, at de danske frivillige blev opfordret af regeringen til at rejse af sted i kampen mod den truende kommunisme, som var på vej til at indtage Europa. Den 25. september 1945 måtte han modtage dommen på 3 års fængsel og frakendelse af almen tillid i 5 år. Da den politiske holdning og hetsen havde lagt sig i Danmark, blev også Svend, den 5. oktober 1946 benådede i form af strafnedsættelse.

Svend Arne Larsen deltog i årene efter krigen aktiv i kammeratskabsforeningerne i Europa og har herfor modtaget „Goldene Ulrichsberg Ehrenzeichen” + ”Ehrenurkunde und Ehrennadel in Gold des Korps Steiner” + ” Goldene HIAG Kreuz”.

I 1999 indstilles han til at modtage ”Narwa Kreutz” fra den Estiske frihedskæmper og veteranforening, hvilken han også modtager med hæder for god indsats både på fronten og i efterkrigstidens kammeratskabs sammenhold.

I Danmark modtager han ”Hæderstegnet” fra Sammenslutningen af 2.juli 1978 samt bærer af nålen fra ”Mindelunden”.

Svend har helt siden oprettelsen i 1972 været særdeles aktiv i veterankredse, og i mange år stået for Veteran foreningen ”Fællesskabets Mindelund af 1969”, kaldet ”Mindelunden”. Han deltager gerne i debat om sin krigsindsats og medvirkede bl.a. i 1976 i flere radioprogrammer samt i 1998 i TV udsendelsen ” Dobbelt forræderi”.


Fra tiden på lazaret genoptræning i Trauenstein 1943/44.
foto foto foto

Her ses Svend som de fleste husker ham. Ældre men frisk gammel mand der var præget af et langt og hårdt liv, men fyldt med oplevelser.
foto foto foto
Sider fra SS Soldbogen / soldaterbogen.

foto foto foto

Dokumenter fra tjenestetiden. A/ da Svend var såret i armen fik han udstedt dokument på, at han var fritaget for hilsepligt. I forbindelse med hjemsendelse fik Svend, da han blev gode venner med kontorpersonalet, lavet en falsk "Urlaubsschein" - ferie rejsedokument.
foto foto foto foto