Letland rummer mange fantastiske rejseoplevelser og har mange sport efter deltagelse i krige. Ikke kun 2. verdens krig har sat sine spor, men også 1. verdens krig og den livslange kamp mod Rusland.Det lettiske folk er idag frit og har i vid omfang udviklet sig til, at være en del af EU. Riga er metropolen og udover et fantastisk museum i bymidten er der ikke mange sport af krigene. Lidt uden for Riga, mod vest finder man et stort og imponerende krigsgravanlæg, opført for penge fra Tyskland/VDK men af lokal arbejdskraft. En af hovedmændene bag selve opbygningen er den lettiske tidligere SS frivillige Edgar Schreier. Ca. 150 km fra Riga mod vest finder man anlæget i Saldus, et af de største i de baltiske lande, her har man fra hele Letland modtaget urner med rester fra specielt tysk relaterede grave og nedsat dem i fællesgrave. Her ligger en del danskere.

Krigsgravsanlægget uden for Riga

Foto fra 2008 af gravanlægget uden for Riga. Anlægget er opført af det tyske Volksbund.

Det tidligere kaserneanlæg i Mitau, idag Jelgava. 70 km syd/vest for Riga

Det tidligere kaserneanlæg i Mitau, idag Jelgava. 70 km syd/vest for Riga.

 Bygning fra kaserneanlæget.

Bygninger fra kasserneanlægget, anno 1942.

 Bygning fra kaserneanlæget.

Bygninger fra kasserneanlægget, anno 1942.

 Tv hold søger i Letland.

Et barnebarn søgte sin farfars grav i Letland. Dette blev til en TV dokumentar lavet af Alfafilm og senere udgivet på DVD. Vi fandt området hvor farfar sidst havde opholdt sig, og tæt på området finder vi et stort bombekrater. Gravene er til dato ikke genfundet, men der søges stadig.

 træet hvor gravbe kunne være.

Ved bombekrateret var der for ca. 70 år siden blevet plantet et frugttræ. Man begravede ofte de faldne tæt ved løvtræer, eller lavede beplantning ved gravene så fremt man havde mulighed for det.

 Gravanlæget i Saldus.

Gravanlægget i Saldus.

 Gravanlæget i Saldus.

Gravanlægget i Saldus.

 Gravanlæget i Sjaulai.

Gravanlægget i Sjaulai. Lithaun.