SS lysestage - Julleuchter.

Den tysk originale lysestage er produceret af porcelænsfabrikken ALLACH, Lindenstrasse i Daccau, Tyskland. Senere overtaget produktionen af Deutschen Erd- und Steinwerke GmbH Lysestagen produceres i rødbrun ler og den tyske produktion anslås i 1944 til 300.000 stk. Oprindelig stammer Julleleuchter lysestagen fra det sydvestlige Sverige, området Halland. Og kan dateres helt tilbage til gammel nordisk tid. Det var dengang en lille tårn-lygte. Professor Herman Wirth formodes at være den der først bemærkede denne Urtids lygte. Han medtager den i sin bog ” Die Ura Linda Chronik”. H.Wirth grundlage helt tilbage til 1. juli 1935 sammen med Heinrich Himmler ”Forschungs- und Lehrgemeinschaft Ahnenerbe”. Forsknings- og lære anstalt ”slægtsarv”. Der blev lavet en efter-konstruktion, og man fandt designet så specielt nordisk, at man fik det indført som symbol og gave i Waffen-SS. Himler udtaler 8. november 1936 – ” Jeg ønsker at den almindelige familie til en SS soldat, og som er gift, skal være i besiddelse af denne Julleuchter. Specielt Fruerne vil, hvis de har mistet myterne/overbevisningen fra kirken, have brug for noget andet som udfylder hjertet”. Lysestagen blev kultursymbolet for Jul- og juletid og den var tiltænkt, at skulle brænde ved solens årsskifte, det vil sige Solhverv som falder den 21.12 og ved kristendommens jul den 24.12 samt nytår den 31.12. Inde i stagen skal brænde et lille lys som symbol på det gamle år som rinder ud og på toppen et stort og flammende symbol på det kommende og lyse år. Til stagen hørte et vokslys. Dette lys blev helt fra 1937 udsendt sammen med en hilsen fra RFSS.(Reichs Führer SS) Disse hilsner blev lokalt oversat til både flamsk, finsk, norsk og i 1944 til dansk med teksten: ” Julen er for os nordiske Mennesker Lysets Fest. Maatte Bevistheden om, at Mørket maa vige for det livsgivende Lys, give os alle Kraft og Styrke til at møde fremtiden med det Mod og den fortrøstning, som vi skylder vore tapre Kammerater ved fronten – baade dem, der har bragt det store Offer, og dem, der fortsætter Kampen, indtil den endelige Sejr er vunden. Gid denne Jul ogsaa vil bringe Dem Bud om Lysets Sejr. Det ønsker vi Dem og hilser Dem”. Samt udsendt og underskrevet fra: Germanische Leitstelle. Dänemark, A.F.Kriegersvej i København. Underskriver er ofte SS-Sturmbannführer Boysen.

Klik på foto og se foto i fuld størrelse.
foto foto
Klik på efterfølgende foto og se dem i fuld størrelse.

Her et udpluk af originale urkunder som er blevet brugt i forbindelse med tildeling og uddeling af julleuchter (til danskere).

foto foto foto

Dansk fabrikat af Julleuchter

Der er engang i 1944 sat gang i en produktion hos (formodes men der mangles endegyldig dokumentation) Brack & Sønner, Tåstrup. Et vidne har bekræftet, at han besøgte ler-brænderiet ved keramikværkstedet og her set Julleuchter. Der findes dog også flere eksemplarer af de dansk producerede stager direkte fra veteraner, eks. Svend & Elly Larsen, R. L. Hansen, Stubberup og KBM`s familie. Kendetegnet er en mere grov lysestage og uden mærkning. Fabrikken bruge mærket CVB som referer til C.V. Brack. Omkring midten af 1930’erne overdrages fabrikken af Georg Brack til sønnerne Carl Vilhelm og Fritz Brack og flytter fra Roskilde til Tåstrup.

foto foto

Tysk artikel om fremstilling og brug af julleuchter.

foto foto

Artikel fra det tyske militærmagasin "Der Freiwillige".

foto foto