Vinter indsats ved Nevel / Weliki Luki 21.11.1942 til 24.3.1943.

Frikorps Danmark rejser fra kassernen i Mitau med tog og iklædt ny termo-vinterbeklædning den 21.11 og ender syd for Ilmensøer i det åbne landskab ved Nevel banestrækning. Området Weliki Luki. I den næste tid bliver man primært brugt som sikringsstyrke og må gang på gang rokere rundt. Det er umuligt, at grave sig huler og gange så forsvarsværker bygges i træstammer. Heldigvis bliver det også en rolig tid og det kommer kun til få sammenstød med de ligeledes forfrosne rusiske soldater. Russerne er ortodokse og kendt for, at angribe juleaften hvor de forventer svage modstandere, men danskerne har gjort sig klar og deltager i en hård men vellykket afværgekamp den 24.12. Russerne trækker sig og forbliver rolige resten af tiden. 24.3.1943 er den tyske hær under reorganisering og der oprettes en nyt 11.panser grenader division ved navn "Nordland". Her skal danskerne indgå som det 24. regiment og man påbegynder udtrækning af Frikorpset for at samle dem i sydtyskland til genopstilling.

Klik på foto og se foto i fuld størrelse.

Vinterkrig i Rusland har altid været frygtet af soldater og med rette. Alt fryser fast, ingen forplejning, ingen sikkerhedsbunkers og ingen mulighed for at begrave de døde.

foto foto foto

Svend Nielsen (med briller) fra Tårs sammen med sine kammerater. Veteranerne taler om en rolig tid hvor det var frost og sne man kæmpede med, ikke russerne.

foto

Frikorps Danmarks 2. kompagni, 2 gruppe i fuld vinter udrustning .

foto foto

Bag frontlinjen, på en solrig frostdag hygger soldaterne sig.

foto