Foto viser udklip af kort fra Frikorps Danmark, 1942.


Demjansk Rusland

Biakowo i Demjansk
Demjansk området i Rusland er en stor sump der aldrig tører ud, selv de tørreste somrer må man regne med mudder og myggeplage. Foto er taget under et besøg i 1998 og græsmarken er der hvor byen Biakowo har ligget. Selv da frikorpset var der i 1942 var der ikke meget by tilbage, men den blev resulut nedbrændt og total slettet af af de fremrykkende russiske tropper i slutningen af 1942. Man var af den opfattelse at lokalbefolkningen havde været for tysk venlig. Til venstre i foto ses en græstav, den markerer byens gamle vandbrønd. Frikorpset fik skriftlig påbud om ikke, at drikke fra disse brønde på grund af smittefarer. Russerne havde smidt lig i vandet.

Vejskilte i Demjansk, 1942

Foto viser vejskiltet fra en af indfaldsvejene til Demjansk området, 1942.


Rollbahnen i Dmejansk, 1998

Den sagnomspundne "Rollbahn" i Demjansk ses den dag i dag, dog er træstammerne delvis rådnet væk, men man ser resterne af dem der har lagt under vand og tildels beskyttet af hård frost i stor del af året. "Rollbahn" eller rullebanen er opstået ved, at man i sumpområdet har nedlagt træstammer, først på langs, der efter et lag på tværs, herved får man en ophævet vej der "flyder" på sumpen. Den er dog særdeles ujævn og ustabil. Foto er fra 1998.

Volksbund arbejdsgruppe, 2012

Foto viser en af de officielle frivillige arbejdsgrupper under VDK/Volksbund under arbejde i området ved St. Petersborg 2012. Alle fund af knoglerester og effekter indberettes til VDK. Knogler mv. genbegraves på officielle kirkegårde/gravområder og registreres.Kaukasus i syd/vest Rusland

Gravområdet i Uspenskaja, 2010

Foto viser Volksbund/VDK påbegyndte gravanlæg ved Uspenskaja. Her lå tidligere den store "Wiking" heltekirkegård, men den blev slettet af russerne og først ved hjælp af tyske Volksbund genfundet og genopbygget i samarbejde med lokalbefolkningen for få år siden.


Uspenskaja, 1941

"Wiking" gravområdet i Uspenskaja anno 1941.

De gamle krigsområder kan uden problem besøges idag, og et besøg giver et strejf af historien på en helt specielt måde.