7. del - Utøj

Som pile, fra legioner af bueskytter, kastede solen sine stråler over horisontens rand. Nattens skygger flygtede ilsomt bort og tågerne svandt. En ny dag holdt sit indtog.

Tung i hovedet og forbidt af utøj, vågnede jeg op ved støjen fra en serie kraftige udtryk. Det var B… som bød dagen velkommen.

”Se her!", råbte han og bandede stygt. Hans krop var oversået med røde prikker og vabler.

”Jeg tror, at løjtnanten har fået mæslinger, - var det ikke fornuftig at søge læge?”

”Hån mig ikke Marius! Jeg har i nat tømt lidelsernes bitre bæger til bunds! Det er lopper – Divisioner af kæmpelopper, som har overfaldet mig – min far! Har du ikke hørt, hvor jeg har regeret?”

Lopper er nogle ubehagelige tingester at slås med - næsten værre en end partisanerne, - men måle sig med lus kan de nu ikke, for slet ikke at tale om alle rædslers rædsel – væggelusene, - fire ting, som Kroatien var udstyret med til overmål.

Det var foreløbigt lopperne vi stiftede bekendtskab med. Et par enkelte lopper kan være meget hyggelige, de kan til tider genere lidt, men man vender sig ny hurtigt til dem. Herregud, de skal jo også leve – først når hele sværme begynder at vegetere på en, da er idyllen borte.

Vi holdt krigsråd! Flytte kvarteret? – Håbløst. – der var sikkert værre andre steder.

”Altså!” sagde B… højtideligt, - ”vi må tage kampen op på stedet. Nu kender vi fjendens og hans angrebsmetoder. Har du et forslag?”

”Vi kan jo hente en af grupperne herop og foranstalte en lille klapjagt ?”

”Nej! – det dur ikke – der er kun en udvej – vi må gøre os immune for deres bid! – Spiritus – ja, spiritus – det er løsningen!”

”Ja, når man bader vablerne med spiritus, så forsvinder smerterne”.

”Mand dog!” råbte B… ,”Nu har du været hos mig i over tolv timer og så kan du sige den slags ting ! Det er jo helligbrøde !. Spiritus er kun til indvortes brug. Det burde du dog vide!”

B… grundede ”Vi må drikke os fulde hver aften inden vi går i seng, så mærker vi ikke lopperne – det er klart! Men hvor får vi al den spiritus fra? Det er mindre klart. Nå, jeg vil tænke over problemet – gå du nu hen og hent kaffen.”

<-Tilbage | Videre >