Asger Kristensens historie

Opvækst

Asger blev født 22. marts 1918. Han voksede op på en gård i Himmerland. Efter endt skolegang skulle han forsætte på den fædrene gård som medhjælp for faderen. Han interesserede sig ikke for landbruget, var rent ud sagt inderligt ked af arbejdet. I det hele taget var det et hårdt og fattigt liv dengang, hvor fremtiden så ganske trøstesløs ud.

Hans store interesse var musikken, og for opsparede penge købte han en violin, lærte at spille af en lokal person, og kom til sidst til musikkonservatoriet i Aalborg. Her skulle han vælge et ekstra instrument; valget faldt på trompet - det skulle senere ændre hans soldaterliv.

Kærligheden

Nelly var tre år ældre end Asger, men syntes at han var en vældig flot fyr og det endte med at Nelly blev gravid - og at de blev gift i Aalborg, inden graviditeten blev alt for synlig. Nelly ankom med toget. Hun var genert:”Tror du, at de kan se, at jeg er gravid?” Efter brylluppet tog de tilbage til St. Brøndum Hedegård, hvor man holdt en lille fest omkring en flaske portvin.

Nelly havde indrette sig med en systue og syede kjoler for folk.

Session

Asger var første gang til session som 17-årig og fortalte, at han som barn havde haft gigtfeber (en gigtlidelse, der stammer fra en ubehandlet bakterie-halsbetændelse. Det kan give en tilbagevendende inflamation i ledene. Mange vokser imidlertid fra det). Han var ikke specielt vild med at komme ind som soldat, og ved sessionen året efter, medbragte han en lægeerklæring, hvorefter man kasserede ham. Man mente dengang, at gigtfeber ofte medførte hjertefejl, og der var ikke det store behov for værnepligtige. Beskrivende for tiden er det også, at mange unge mænd havde arbejdet så hård, at de f.eks. havde ødelagt deres ryg og blev kasseret ved sessionen.

D.N.S.A.P.

Kjeld Hjort (fra herregården Tustrup) og Juel Villestrup (fra herregården Villestrup) agiterede for DNSAP og fik Asger ind i partiet og SA. “Vi var så langt nede i skidtet dengang, at det ikke kunne blive ringere”. Der var eksersits, øvelser i det fri og kammeratskab. Man havde en fornemmelse, at der måske var lys forude.

Videre >